maanantai 5. helmikuuta 2018

Talvi tuli Nuuksioon!Tämän vuoden virallisten ulkotöiden kausi käynnistyi viikonloppuna, kun lähdin vetämään 365 Klubin talviretken Nuuksion Iso-Holmaan. 

Lauantaille osui myös Suomen Luontokeskus Haltian talviluonnonpäivä ja aloitinkin aamuni ennen vaellusta lyhyellä luennolla Haltian salissa. Puheessani korostin talviretkeilyn helppoutta ja sitä, että ei se oikeastaan eroa sulan maan aikaan ulos lähtemisesta sen kummemmin. Talviretkeilyhän on ainoastaan varuste- ja asennekysymys!  

Lyhyen luennon perään ajelin Kattilan parkkipaikalle, missä innokkaat klubilaiset jo opastaan odottelivatkin. Pari edeltävää päivää oli satanut reippaasti lunta ja kuin tilauksesta sää alkoi viikonlopun myötä kirkastumaan, eli talviretkelle saatiin kuin saatiinkin varsin autettinset olosuhteet! Se kun ei ole täällä etelässä mitenkään kiveen hakattua, on noita talviöitä vietetty joskus juhannustakin lämpimämmässä säässä. Nyt mittari uhosi tippuvansa yöllä jonnekin -15 asteen paikkeille ja sehän meille kelpasi!

Iso-Holmassa ei ollut ruuhkaa

Kävelimme Kattilasta Valklammen ja Sikoilammen kautta Iso-Holmaan, minne saavuimme iltapäivästä. Talviretkeilyn ykkössääntö minulla on leiriytyminen ennen pimeän tuloa, koska heti kun pimeä laskeutuu, kaikki asiat vaikeutuvat nimittäin huomattavasti. Olin käynyt aiemmin viikolla kiertämässä vaellusreitin läpi ja tarkistamassa polkujen kunnon, mutta loppuviikosta satanut uusi lumi oli muuttanut maaston täysin. Reittimme kulki pääasiassa hieman harvemmin tallattuja polkuja pitkin ja suurin osa lauantaista menikin pohkeisiin asti nousevassa hangessa tarpoessa minun avatessa reittiä. Kävi muuten treenistä! 

Parasta!

Ilta Iso-Holmassa oli leppoisa. Puuvajat olivat täynnä, joten mikäs siinä oli nuotiolla istuskellessa nokipannun poristessa ja lättyjä paistaen. Painelin telttaan joskus kymmenen aikaan. Noustessani yössä pusikossa käymään huomasin pakkasen kiristyneen selvästi ja aamulla se hipokin jo sitä lupailtua -15 astetta. Pääsin testaamaan Black Diamondin telttaani ensimmäistä kertaa kunnon pakkaskelissä, joihin se on tarkoitettu, ja on todettava että se toimi erinomaisesti. Huomattavasti paremmin kuin syksyisissä märissä plussakeleissä, kun kaikki kosteus kertyi teltan sisään. Nyt oli hyvä! Heräilin aamulla ja avasin teltan seinän vain makoillakseni mukavasti kirpeässä pakkaskelissä vielä kotvan ennen kuin nousin nuotiota taas sytyttelemään.


BD toimitti talvisäässä

Hiljalleen muutkin nousivat poteroistaan ja kympin jälkeen oli jo aamukahvit juotu, puurot syöty ja rinkat taas selässä. Taivas oli pilvetön jatkaessamme matkaa kohti Vähä-Hauklammen luolia ja sieltä maastolounaan kautta takaisin Kattilaan. 


Olipa mukava päästä kunnolliseen talvikeliin taas operoimaan! Aika harva asia on mukavampaa, kun makoilla päivän päätteeksi lämpimänä makuupussissa kylmässä pakkassäässä ja vain olla tekemättä mitään. Ja kyllähän se on melkoinen etuoikeus, että tästä mukavuudesta saa vielä palkkaakin!

Seuraavat talviretket odottelevat maaliskuussa Helvetinjärvellä, Repovedellä ja Nuuksiossa, mutta ensi viikonlopuksi pitää ahteri kuitenkin raahata taas pohjoiseen. Jatketaan Pyhä Adventure Weekendista!  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti