tiistai 19. tammikuuta 2021

Talven varusteet


Saan varsin usein kyselyjä ja suosituspyyntöjä varusteista, etenkin näin talvisin. Ja koska varusteblogit ovat vähän kuin farkut, ne ei koskaan mene pois muodista, ajattelin kirjoitella pitkästä aikaa ihan rehellistä varustepornoa.
 

Olen pakkailemassa kamoja viiden viikon Lapin reissua varten, missä tarkoitus on laskea, skinnailla, retkeillä ja kiivetä, joten aika pitkälti kaikki mahdolliset kamat pitää ottaa mukaan. Niinpä tässä blogissa listaan tärkeimmät matkaan lähtevät luottovarusteeni ilman sen kummempia esittelyjä. Näitä minä käytän, koska olen todennut ne hyviksi, ja ne ovat myös suosituksiani, jos joku kysyy. Ovatko ne parhaat? Minulle kyllä, sinulle ehkä. Jokaisella on tapansa, tyylinsä, makunsa ja merkkinsä, eikä yksittäisten kamojen kohdalla ole absoluuttisia totuuksia. Yksi hyvä perussääntö kuitenkin on se, että laadulla on väliä. En osta halpista, en osta ulkoiluvarusteita Biltemasta ja pitäydyn usein tietyissä brändeissä. Laadun lisäksi vaadin niiltä ekologisuutta. Perusbrändini ovat Tierra, Patagonia, La Sportiva, Black Diamond, North Face ja Hestra. Minulla ei ole suoraa sponsoria yhdeltäkään, mutta Partioaitta ystävälisesti tukee minua varusteissa ja edustaa näistä brändeistä useaa, samaten olen La Sportivalta saanut hyvällä diilillä kenkiä. Jäävätkää jos haluatte.


Vaatteet


Kun lähtee kuukaudeksi matkaan ja aikoo harrastaa useampaa lajia, pitää miettiä kamoja vähän siltä pohjalta, että mahdollisimman moni kävisi niistä mahdollisimman moneen. Eniten vaihtelen takkeja, mutta vaatteet niiden alla on yleensä samat. 


Kerrospukeutuminen on talvella kaiken a ja o ja se alkaa merinokerrastoista. Olen jo vuosia rummuttanut Devoldin Expedition -sarjan puolesta ja jatkan edelleen. Hieman lämpimämmällä säällä komppailen Acliman Woolneteillä ja näistä jommalla kummalla pärjään kelissä kuin kelissä ympäri vuoden. Sukkina mukana on viime aikoina matkannut Mons Royalen laskusukat, joissa on ollut hyvä näin talviaikaan myös juosta, sekä kestosuosikkini  Smartwoolin paksu Mountaineering X-Heavy -merinosukka. Näihin voi tarvittaessa sujauttaa vielä ohuen merinolinerin alle, mutta harvemmin on ollut tarvetta. Miehille bokserivinkkinä kerrottakoon, että vuosien testailujen jälkeen olen luopunut kaikista muista merinoboksereista paitsi Devoldin Duo Active Windstoppereista.


Kerraston päälle käytän välikerroksena La Sportivan fleecea, jonka tärkein ominaisuus on lämmön ja hengittävyyden lisäksi rintatasku puhelimelle. Pysyy siellä mukavasti lämpimänä takin sisällä, mutta on helposti saatavissa kun sitä tarvitsee. Mihin ikinä lähdenkin, varmistan, että puhelimen akku on täynnä, pidän sitä yleensä lentotilassa ja usein repussa on mukana kevyt virtapankki hätätilanteiden varalle. 


Olen jo kauan myös toitottanut, että Tierran Ace Pantsit ovat parhaat ulkoiluhousut talveen. Ainoastaan laskiessa jaloissa on niiden sijasta Tierran Roc Blancit. Viime vuonna kuitenkin Ace Pantien kannoille on alkanut hiipimään Fjellun Kebit, jotka olen joutunut toteamaan erinomaisiksi kevyemmässä käytössä, etenkin kesällä vaeltaessa ja yleisesti ulkoilu/kävelyhousuina. Niinpä otan nekin mukaan. Mökillä ja pitkillä automatkoilla jalassa on verkkarit, ja koska välillä saattaa joutua koittamaan näyttää muultakin kuin mökkihöperöityneeltä pultsarilta, otan mukaan yhdet Black Diamondin farkut for special occations. Arkitakiksi lähtee North Facen tekokarvakauluksinen talvitakki, sormikkaina on BD:n lfeecehanskat ja päähän painuu Nepalista ostettu myssy ja pari VAI-KOn merinopipoa.



Laskukamat


Kuten sanoin, ylläolevasta paletista löytyy aina tarvittavat kerrokset, joiden päälle voi sitten takkia vaihdella. Laskiessa minulla on yleensä pelkkä kuoritakki, jonka virkaa toimittaa tällä hetkellä Patagonian SnowDrifter. Kylmällä sen alle voi sujauttaa lisäkerrokseksi joko Tierran Belay Jacketin tai Mountain Hardwearin Ghost Whispererin, jonka paino/koko vs. eristävyys -ratio on ihan omaa luokkaansa. Ei ihme, että se on klassikko, vähän kuin kevytuntuvatakkien valkohai, evoluution huippu. Naamaan laitan kypärän alle tarvitttaessa balaclavan ja skinnatessa yleensä tykkään pitää pantaa. Käsissä on joko Hestran Alpine Prot tai kylmemmällä säällä Black Diamondin nahkahanska ja alla tarvittaessa Hestran Multi Active -linerit. 100% merinolinereita en suosi, ne ovat yleensä aika hauraita ja repeävät helposti. Rukkasia en ole oikein osannut koskaan käyttää, mutta pitäisi varmaan opetella. 


Oakleyn laseissa olen laskenut jo 90-luvulta lähtien ja laudan virkaa toimittavat Korua Shapesin Tranny Finderit, sekä splitti että solidi. Sitenä splitissä on Sparkit ja solidissa Unionit. Mammutin paukkurepussa on itävaltalaiset Kohlan skinit, sauvoina Black Diamondin Compactorit, BD:n lapio ja Mammutin 280-senttinen sondi. 


Päivitin viime talvena splitin Koruaan ja koska
tykkäsin Tranny Finderista kovasti, hankin tälle
talvelle saman mallin myös solidina.


Kiipeilykamat


Jään äärellä jalassa on gorepaikoilla cramponien repimistä lahkeista ties kuinka monta kertaa korjatut Ace Pantsit ja takkina Tierran Belay. Repussa on taukoja ja varmistusvuoroja varten jo ylempänä mainittu Ghost Whisperer. Hardware, eli pääasiassa kypärä, hakut ja raudat, on Black Diamondia ja hanskoina ohuet Hestrat. Kenkinä käytän La Sportivan G2:ia, jotka ovat jonkun mielipiteen mukaan vähän liian hevit ketterään jääkiipeilyyn. Mutta minä olenkin 41, enkä todellakaan ketterä. G2:t ovat lämpimämmät kuin astetta kevyemmät G5:t, joten näissä pakkasissa kelpaavat minulle oikein hyvin. Pakkaan mukaan myös vielä toistaiseksi koskemattomat LaSpon Olympos Mons Cubet, jotka tilasin keväällä Baruntsea ja muita tulevia vuoria varten, jotka tietenkin ovat kaikki toistaiseksi peruuntuneet. Lapin pakkasissa pääsee toivottavasti vähän kuitenkin testailemaan niiden ominaisuuksia. Ajattelin kokeilla myös laskea niissä, koska Rovaniemen extreme split master Lauri Hilanderkin on niin tehnyt ja todennut sen ilmeisesti mahdolliseksi. Tämä ratkaisisi monta ongelmaa esimerkiksi tulevaa Vinsonin laskua suunnitellessa.


LaSpon Olympos Mons Cubet lähtee neitsytmatkalleen


Retkeilykamat


Haaveissa olisi tehdä jonkinlainen splitti-skinnaus-teltta-laskuretki johonkin Pallaksen tai käsivarren suuntaan, joten otan mukaan myös muutamat essential retkeilykamat. Telttana reppuun menee Black Diamondin Firstlight, makuualustana Therm-A-Restin Neo Air All-Season ja makuupussina vielä testaamaton Western Mountaineeringin Lynx -talvipussi. Lisäksi heitin kyytiin luottokeittimeni Primus Liten ja pari Real Turmatia. Näillä pärjännee tarvittaessa pari yötä maastossa ja yhteispaino on jotain kolmen-neljän kilon luokkaa. Reppuna toimii Arc’teryxin megakevyt 45-litrainen Alfa FL, jota myös kiipeilyreppuna suosin.


Mitähän muuta? Kaikkea pientä gadgettia on taas laukunpohjat pullollaan, joista ehkä tärkeimpinä voisi mainita Garminin Fenix 6 -kellon, Hydroflaskin termospullon, BD:n otsalampun, Noshtin vauhtikarkit ja vielä testaamattoman talviurheilujuoman sekä puoliksi leikatun hammasharjan, joka säästää tilaa ja painoa. Juoksukamatkin on mukana, niistä esiin nostettakoon kengät, eli La Sportivan Jackalit. Ja tietenkin ensiapupakkaus! Se on aina mukana ja sisältää perus teippaustarpeiden lisäksi ainakin Compeedeja, kädenlämmittimiä, avaruuslakanan, Buranaa, Imodiumia, Hidrasecia ja pari Panacodia. 


Staying Alive in Avalanche Terrain, joka talven tärkein kirja


Siinäpä lienee tärkeimmät. Tässä alla on vielä pakkauslista, jonka kanssa pohjoiseen lähden ja joka siis sisältää kaiken ylläolevan ja vähän päälle. Nämä ovat minun suosikkini, joita voin hyvillä mielin suositella muillekin. Parhaiten omansa kukin kuitenkin löytää vain testaamalla. Itse olen ottanut sen linjan, että koska teen näitä hommia työkseni, haluan tehdä niin parhaissa mahdollisissa varusteissa, joten siltä pohjalta uskallan sanoa testanneeni aika montaa eri tuotetta ja päätyneeni näihin. Yksi asia on joka tapauksessa varma: Hyvillä varusteilla ei takaa hyvää reissua, mutta huonoilla varmistaa huonon. Älä siis lähde maastoon Lidlin kamoilla.



Splitti / Korua Tranny Finder

Solidi / Korua Tranny Finder

Laskukengät 

Kypärä 

Gogglet / Oakley

Skinit / Kohla

Sauvat / Black Diamond Compactor

Piippari, lapio, sondi 

EA-pakkaus 

Otsalamppu + varapatterit

Varaosapussi 

Termospullo / Hydroflask

Laskureppu / Mammut

Snow study kit + lumisaha 


Kiipeilykengät / La Sportiva G2

Hakut  / Black Diamond

Raudat / Black Diamond

Hardware 

Hanskat / Hestra

Köysi


Kerrasto x 2 / Devold Expedition & Aclima Woolnet

Välikerros / La Sportivan fleece

Kevytuntsikka / Mountain Hardwear Ghost Whisperer 

Laskutakki / Patagonia SnowDrifter

Laskuhousut / Tierra Roc Blanc 

Tierra Belay Jacket

Laskuhanskat, ohuet & paksut + linerit / Hestra

Pipot & panta 

Buffi & balaclava 

Laskusukat / Mons Royale


Fjellun Kebit

Tierra Ace Pantsit 

Bokserit, sukat & T-paidat

Kollarit & Hupparit

Farkut & verkkarit 

Villasukat 

Pyyhe 


Laturit ja virtapankki

Hammasharja ja -tahna, dödö

Aurinkolasit x 2 / Oakley

Silmälasit

Kuulokkeet / Airpodit

Maskit + käsidesi 

GoPro + tripodi 

Reppu / Arc’teryx Alpah FL 45

Teltta / Black Diamond

Makuupussi + tyyny / Western Mountaineering

Makuualusta / Therm-A-Rest

Primuksen keitin + kaasu 

Noshtit & Bloksit

Juoksukamat + kengät

La Sportivan Olympos Monsit 


Noshtin tuotteet saatu ilmaiseksi. Karkit on maailman parhaita, talviurheilujuoma on vielä testaamatta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti