sunnuntai 26. syyskuuta 2021

Trip of a lifetime - Ranskalaisen koulun hulttiot Kebnekaisella


Ensimmäisen koronakevään ollessa kuumimmillaan puolitoista vuotta sitten juttelin ystäväni Jarin kanssa puhelimessa maailman menosta. Epävarmuus kalvoi takaraivossa pandemian peruttua kaikki työt ja tulevaisuus oli hämärän peitossa. Kaikki oli käsketty koteihinsa ja kaikki kielletty, niin myös vaellukset. En muista mitenkään erityisesti valittaneeni, vaikka tilanne toki pelottava olikin, lähinnä puhelimessa taivasteltiin, että onpas tässä nyt oudot ajat päällä. 


Pari tuntia myöhemmin sain viestin. Minut oli pyytämättä ja yllätyksenä lisätty ”Trip of a lifetime” -nimiseen Whatsapp-ryhmään, joka koostui liudasta vanhoja (pun intended!) parhaita ystäviäni. Ryhmän viesti oli seuraava: 


”Moro Teemu!


Me poikien kans päätettiin et halutaan jonnekkin luontoon samoilemaan. Minne sit mennään, ni onkin sun asia päätettäväks, mut muista et me ollaan huonokuntosia keski-ikäisiä miehiä. Koska mennään ni se onkin sit aivan mahdoton sanoa, mut mennään sit joskus ku maailma on palannu takas raiteilleen ja saadaan kalenterit loksahtamaan paikoilleen. Nyt meit ilmottautuneita tälle eeppiselle reissulle on 8. Me halutaan kuitenkin lasku tästä kokonaisuudessaan per heti. Eli laitakko tulee ku kerkeet. Thanks.”


En tiedä kumpi tippui nopeammin lattialle, leukani vai ensimmäiset kyyneleet, kun tajusin millaisia ystäviä minulla on! Olin ja olen edelleen sitä mieltä, että tämä on upein asia mitä kukaan on koskaan puolestani tehnyt. Jätkät halusivat auttaa ja tekivät sen upeimmalla mahdollisella tavalla.


Liikutuksesta selvittyäni päätin, että tästä todellakin tulee trip of a lifetime. Olin ystäville elämänsä elämyksen velkaa. 


Maisemat Ruotsissa ok+


Jossain kohtaa homma lähti lapasesta ja lopulta ryhmässä oli mukana 14 ihmistä, kaikki ystäviäni jo lapsesta ja nuoresta lähtien. Osalla ulkoilukokemusta oli jonkin verran – Jari mm. oli mukana ensimmäisellä reissullani Elbrukselle 2014 – , osa taas ei ollut koskaan poistunut golfkenttää pidemmälle luontoon. Piti siispä suunnitella jotain kaikille sopivaa aktiviteettia ja hyvin nopeasti päätin, että kohteemme tulee olemaan Kebnekaise. Se on jo vuosia ollut toimistoni ja yksi suosikkipaikoistani maailmassa ja Kebnen infra tunturiasemineen palvelee hyvin myös ensikertalaisia. Ajankohdaksi sovimme syyskuun 2021.


Puolitoista vuotta ilmassa velloi innostuksen ja epätietoisuuden sekamelskaa, kun varmuutta rajojen avautumisesta ei tuntunut tulevan. Lopulta, kuin ihmeen kaupalla, seisoimme kaikki viimein Nikkaluoktan parkkipaikalla pari viikkoa sitten. Tällä iällä ei ole ihan yksinkertaista saada viittätoista keski-ikäistä äijää ja yhtä daamia viikoksi samaan paikkaan, joten, kolmen peruutuksen myötä, meitä oli 11 lähtijää matkassa. En voi sanoin kuvailla sitä fiilistä, mikä minulla oli parkkiksella, kun tajusimme, että tämä Trip of a lifetime ihan oikeasti toteutuu. 


Ekan illan ulkoruokinta

Pohjois-Ruotsin ruska oli aivan käsittämätön. Olen toki aiemminkin tehnyt syysreissuja Kebnelle, mutta tänä vuonna värien ilotulitus oli kirkkaampi kuin koskaan lähtiessämme taivaltamaan kohti ensimmäistä yöpaikkaamme Laddujavrin rannalla. Säätiedotuskin oli puolellamme, mitä nyt melko kovia tuulia lupaili tuleville päiville. 


Toteutin vaelluksella hyväksi havaittua kaavaa, jossa ensimmäinen yö vietetään Laddujavrin venesataman lähistöllä, mistä vaellus jatkuu seuraavana päivänä Kebnekaisen tunturiasemalle ja kolmantena päivänä noustaan huipulle. Neljäntenä otetaan iisisti ja viimeisenä päivänä palataan 18 kilometriä takaisin Nikkaluoktaan. Tällä kertaa, matkaseurueen täydeksi yllätykseksi, paluu taittui helikopterilla vaelluksen sijaan. Oli kaikille melkoinen elämys nähdä Laddujavrin laakso ilmasta tähän aikaan vuodesta. Suurin osa ei ollut myöskään koskaan aiemmin ollut helikopterin kyydissä ja ylläri oli onnistunut.Monelle vaellus oli ensimmäinen lajissaan ja on pakko ihailla, miten hyvin jengi heittäytyi hommaan mukaan. Vaeltamaan oppii vain vaeltamalla ja ilman sen suurempia vastoinkäymisiä reissusta selvittiin. Viimeisen yön iltana oli leiristä tosin aika monta telttaa yhtäkkiä kadonnut, koska joku kuuli, että tunturiasemalla oli hotellihuoneita vapaana. Olen kuitenkin sitä mieltä, että vaellusten pointti ei ole kärsiä ja kärvistellä, vaan nauttia. Jos teltassa nukkuminen tuottaa vaikeuksia ja tarjolla on majoitusta sisätiloissa, niin by all means. Etenkin, jos on ensimmäistä kertaa pappia kyydissä. 


Reissun ainoa vastoinkäyminen saatiin huiputuspäivänä, jolloin lumimyräkkä iski vasten kasvoja puolivälissä nousua Vierramvarelle. Aika nopeasti jo tiesin, ettemme tule pääsemään myöskään Kebnekaisen huipulle. Västra ledenin polku muuttui joka askelella liukkaammaksi ja kokemattoman ryhmän kanssa se alkoi käymään sitä vaarallisemmaksi mitä ylemmäs nousimme. Kun takanani joku liukastui rähmälleen ensimmäisen kerran, puhalsin pelin poikki. Edessämme olisi ollut vielä nelisen tuntia könyämistä ylöspäin ja perään piiiiiiiiiiitkä matka takaisin alas, joten oli aika no brainer pysäyttää homma siihen. Istuskelimme jonkin aikaa Vierramvaren mäessä toivoen, että sää kirkastuisi edes hetkeksi sen verran, että näkisimme Norjan suuntaan aukeavan vuoristomaiseman, mutta lopulta aloitimme matkan lumituiskussa alas. Meno oli hidasta ja epävarmaa lumen liukastamilla kivillä ja siinä kohtaa tiesin ratkaisun olleen oikea. Tämä oli vasta toinen kerta, kun olen koskaan joutunut ryhmän kanssa keskeyttämään nousun ja nyt se harmitti erityisen paljon, koska juuri näille ystäville olisin halunnut tarjota huipulle pääsyn elämyksen. Vaikeita ratkaisuja joutuu kuitenkin joskus tekemään ja sitä kutsutaan ammattitaidoksi. Tällä kertaa vaikea oli oikea. 


We're not in Kansas anymore


Lausun jokaisen Kebnekaisen vaelluksen alussa ääneen reissun kolme tavoitetta, jotka tärkeysjärjestyksessään ovat: 1) palata ehjänä takaisin, 2) pitää aivan helvetin hauskaa ja 3) päästä huipulle. Niinpä sään takia topin missaaminen ei lopulta vaikuttanut reissuun juurikaan, koska kaikki meni turvallisesti ja meillä oli aivan älyttömän hauskaa. Luulen, että viikon naurujen ansiosta jokainen meistä elää taas pari vuotta pidempään. Eihän lopulta mikään ole parempaa kuin olla yhdessä parhaiden ystävien kanssa maailman kauneimmassa paikassa, missä voi hetkeksi unohtaa arjen, mikä meistä jokaisella on aika hektinen ja erilainen. Puolentoista vuoden korona-ajan jälkeen yhdessäolo tällä jengillä tuntui erityisen hyvältä ja viisi päivää tuntui siltä kuin maailmassa ei ketään muita olisikaan. 


Työkeikkana Trip of a lifetime oli varsin erikoinen. Yleensä ryhmät, joita vedän, koostuvat enemmän tai vähemmän ventovieraista ja muutamista vakioasiakkaista, jotka ovat tarkoituksenmukaisesti hakeutuneet juuri tähän reissuun. Opas on heidän ainoa kiintopisteensä toisiinsa. Nyt kaikki tunsivat toisensa etukäteen ja pelkäsin, että oppaan ”auktoriteetti” on aika vähissä, kun jengi on tuntenut minut pisimmillään parivuotiaasta asti. Koita siinä sitten ladella jotain turvallisuusohjeita, kun joku kuitenkin huutelee jostain oppaan kuudennen luokan takatukasta (kyllä, minulla oli sellainen). Huoli oli onneksi turha, koska aika peuroina ajovaloissa osa jengistä oli uudenlaisen tilanteen edessä hekin. Lisäksi yleensä vaelluksille tulevat asiakkaat ovat itse valinneet kohteensa ja tietävät omat kykynsä sen edessä. Nyt minä valitsin kohteen muille, joilla ei vastaavista jutuista ollut aiemmin mitään kokemusta. Se hieman jännitti ja huomasin tuntevani ylimääräistä vastuuta kaikista, koska he olivat ostaneet ikään kuin sian säkissä ilmoittautuessaan mukaan. Kaikki sujui kuitenkin hyvin.


Naapureita jo 42 vuotta sitten


Tämän tekstin kirjoittaminen tuntuu jotenkin irralliselta tapahtumien ja seikkojen latelulta, koska en lopulta mitenkään pysty kuvailemaan miltä Trip of a lifetime oikeasti tuntui. Matkaan sekoittui ystävyyttä, rakkautta, muistoja, lämpöä ja yhteisiä juuria tavalla, jota on vaikea selittää. Samalla se oli jonkinlainen henkinen korona-ajan päätös ja ensimmäinen kerta pitkään aikaan, kun tuntui siltä, että asiat ovat normaalisti maailman hiljalleen auetessa. Kaikki tämä suosikkipaikassani, jonne en ole kahteen vuoteen pandemian takia päässyt, ja vielä ruska-aikaan. Sanat eivät vain riitä. 


Yksi on kuitenkin varma: Minulla on maailman parhaat ystävät. Jari, Tomppa, Petski, Pate, Jossu, Tumppi, Kalle, Panu, Tuukka ja Jude: Kiitos. Kiitos sydämeni pohjasta. En unohda tätä ikinä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti