tiistai 15. marraskuuta 2022

Talvi tulee, vai tuleeko?


Viime lauantai oli marraskuun 12. päivä ja Helsingissä oli 15 astetta lämmintä. Rannat olivat täynnä ihmisiä ja kahvilat ja baarit roudasivat jo varastoon pakattuja terassikalusteita takaisin pihalle. Päivä oli kirkas ja illan auringonlasku upea. Mutta silti, marraskuun 12. päivä ja 15 astetta? Se ei voi olla hyvä juttu, vaikka somessakin suuri osa ystävistä hihkui, että olispa tällaista aina! Toivottavasti ei.

Viikkoa aiemmin ajelin pohjoiseen ja koko matkan sää oli tismalleen samanainen: +5, sumua ja sadetta. Lähtöpisteen ja määränpään välillä ei ollut minkäänlaista eroa ja edellispäivänä vaihdetut nastarenkaat rapisivat lumettomalla tiellä koko 900 kilometrin matkan. Talvesta ei ollut tietoakaan. Levillä oli yksi mäki auki, joka sekin oli tehty viime talven lumesta.


Parasta oli vetää laskukamat pitkästä aikaa päälle


Se yksi mäki oli kuitenkin tarpeeksi laskukauden avaamiseen. Vuosi vuodelta odotan tuota päivää enemmän ja kun ensimmäisen kerran sai taas runtata siteet kiinni ja kääntää keulan alamäkeen, oli elämä hetken taas ihan parasta. Kun viimeiset puoli vuotta on pääasiassa mennyt hitaasti ylämäkeä, oli puhdistavaa päästä taas pitkästä aikaa kovaa alamäkeä. Viime talvena laskukausi päättyi tavanomaista aikaisemmin jo maaliskuussa Everestille lähdön takia, joten taukoa laskemisesta oli yli seitsemän kuukautta. Tämä on 31. talveni lumilaudalla ja lumilautailu on kaikista harrastuksistani rakkain. Laudan päällä kaikki muu unohtuu ja löydän pienen rauhan hetkeksi kerrallaan. 


Kauden avaus Levillä


Nyt näyttäisi siltä, että jonkinlainen talvi pohjoisessa on sittemmin alkanut. Puolivälissä reissuviikkoani pakastui ja maa sai jo kevyen lumipeitteen, joka sittemmin on pysynyt. Ainakin Pyhä ja Ylläs availevat hissejään lähiviikkoina, joskin molemmat ovat joutuneet jo myöhäistämään avaustavoitteitaan. Tykkilumella siellä kuitenkin pelaillaan ja minkäänlaisia offarieita on turha vähään aikaan vielä toivoa. Viime talvena niitä tosin ei ollut tarjolla kunnolla edes helmikuussa, joten vähän surkeaa oli silloinkin. Täällä etelässä sen sijaan ei varmaan tarvitse ihan heti odotella mäkien aukeamista, vaikka pikkukeskukset kovasti somessa jo lumitykkien kuvia postailevatkin. Siellä ne seistä nököttävät 15 asteen lämmössä. Ensi viikoksi tosin lupaillaan Keravallekin jo yöpakkasia, mutta pitkäaikaisennusteet lupaavat huonompaa. Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen ECMWF:n tämän kuun alussa julkaiseman ennusteen mukaan helmikuulle asti keskilämpötila on lähes koko maassa yli 2 astetta tavanomaista korkeampi. Pojoiseen sentään odotellaan hieman tavanomaista sateisempaa alkutalvea, joten jos vain pakkasella pysyy, niin…


Tiedän, että helppo se on täältä 1,5:n ihmisen kerrostalotaloudesta huudella, mutta silti toivon kylmää ja pitkää talvea. Jos nyt kuitenkin kunnolla lunta edes pohjoiseen saataisiin, niin päätän tämän toiveen muistuttamalla, että järjestän tulevana talvena tilauksesta FINLAV 1 -lumiturvallisuuskursseja Lapissa. Jos sinulla on siis kaveriporukka, joka laskee, hiihtelee tai esim. lumikenkäilee ja kaipailee oppia turvalliseen tuntureilla liikkumiseen, olehan yhteydessä. Kaikenlaiset räätälöidyt ryhmät saadaan taittumaan Ylläs-Pyhä-Salla -akselilla ja tilannekohtaisesti miksei muuallakin. Myös Partioaitan 365-klubille järjestän kurssin Äkäslompolossa maaliskuun 16.-18. päivä. Klik klik!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti