keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Varustelista kesään


Viime viikonloppuna Teijossa Partioaitan klubilaiset esittivät toiveen, että purkaisin täällä blogissa rinkkani sisällön kaikkien nähtäväksi. Näin he saisivat retkellämme läpikäydyt vinkit ja varusteet itselleen ylös, kun alkavat omia reissujaan suunnittelemaan. Minä tartuin toiveeseen ja tässä tuo nyt olisi, varustelista kesäiseen yön yli retkeilyyn!

Pukeutuminen:

Alimpana, ihossa kiinni olevana kerroksena minulla on kesät-talvet merinoa. Ohuet liner-sukat toimivat kesäoloissa hyvin sellaisenaan, boksereina en ole löytänyt Devoldin voittanutta ja t-paitana minulla on käytännössä aina Icebreakerin 100% merinopaita. Jos (ja kun) Suomen kesässä tarvitsee myös pitkähihaisen, puen päälle yleensä Tierran ohuempaa tai paksumpaa kevytfleeceä tai hupparin. Myös Icebreakerin huppari on ollut käytössä.

Kuorena käytän aina soft shelliä. Tierran Ace Pantit ja Ace Hood ovat olleet täydelliset niin kesään kuin kylmempäänkin säähän ja jos sataa, laitan niiden päälle kalvolliset Tierran Back Up Jacketin ja Scirocco pantsit. 

Kenkinä käytän reissusta riippuen joko Hanwagin Lhasoja tai North Facen Verto Plasmoja.

Tierran Ace Hood ja Ace Pants. <3

Rinkkaan:

Loput kamoista menevät sitten repussa. Alla päivitetty pakkauslistani, jonka loppupaino on majoitusmuodosta ja ruoan määrästä riippuen jotain kymmenen ja viidentoista kilon väliltä. Huomautuksena todettakoon, että samalla setillä pärjään kaikki yöreissut, oli niitä öitä sitten yksi tai viisi tai enemmän. Käytännössä ainoa asia, joka muuttuu, on ruoan määrä, muuten varustus on sama pitkilläkin vaelluksilla. 



1. Rinkka, Osprey Kestrel 68. Mitä isompi rinkka on, sitä enemmän sinne pakkaa tavaraa mukaan. Pienensin juuri omaani ja muutaman käyttökerran perusteella 68 litrainen tuntuu sopivalta. Ehkä pienemmälläkin pärjäisi kyllä. Kestrelissä on pohjaan integroitu sadesuoja, joka on helppo tempaista nopeasti päälle jos keli yllättää.

2. Makuupussi, Warmpeace Viking 900. Kolmen vuodenajan untuvapussi ja ilmatäytteinen tyyny pakattuina vesitiiviisti Sea To Summitin drysackiin. Kesäöissä liian lämmin mutta keväällä, syksyllä ja talvella (linerin kanssa) erinomainen. Comfort taitaa olla -12°c.

3. Majoite. Kuvassa mukana Erätoveri, pari hihnaa ja kiilapussi, pidemmällä matkalla mukana on yleensä teltta. Minulla on ollut käytössä Marmotin Limelight kolmonen, mutta hankintalistalla on Black Diamondin ultrakevyt HiLight 2.

4. & 5. Makuualustat. Therm-A-Restin ilmatäytteinen NeoAir sekä Z-Lite, joista jälkimmäinen kulkee rinkan ulkopuolella ja toimii tauoilla istuin- ja rötväilylaustana. Majoittuessa laitan sen yleensä ilmapatjan alle suojaamaan tätä teräviltä kiviltä ja kepeiltä.

6. Vaatesäkki. Sisältää vaihtobokserit, -sukat ja t-paidan, siis toisen setin samoja kamoja kuin mitä pidän päällä, ohuen merinokerrastopaidan, Tierran kevytfleecen, villasukat, villasormikkaat retkipyyhkeen ja Akliman kerrastohousut. Tällä setillä pärjää viikon verran. Merinovilla pestään käytännössä tuulettamalla, joten vaihdan yleensä päällä olevat vaatteet parin päivän välein puhtaisiin, tuuletan käytetyt ja näin ne ovat taas käyttövalmiit uudelleen. Pisin setti ilman suihkua näillä kamoilla on tähän mennessä ollut 22 päivää. Hyvin pärjäsi, ei haissut (pahasti)! 

7. Kevytuntuvatakki  Patagonian Ultralight Down Hoody vesitiiviisti pakattuna.

8. Vedenpitävät kuoret. Kevyet Tierran Back Up Jacket ja Scirocco Active Pant GoreTex -kalvoilla. Pakkaan kuoret aina rinkan päällitaskuun, mistä ne on helppo ja nopea napata sateen yllättäessä.

9. Arc’teryxin softshell -sormikkaat ja VAI-KØn Timberjack-pipo. Kesälläkin usein tarpeen viileässä illassa.

10. Aurinkolasti, Oakley.

11. Nalgenen vesipullo, 1l. Aina rinkan ulkopuolella sivuverkkotaskussa ja sulkurenkaalla rinkkaan kiinnitettynä.

12. Kylpyhuone. Drysackissa pakattuna hammasharja ja -tahna, kosteuspyyhkeitä, dödö ja Bepanthenia. Pidän samassa pussissa myös magnesium-tabletteja, koska kylpyhuonetta käytän aina iltaisin ja pidemmillä vaelluksilla otan aina magnesiumia ennen nukkumaan menoa. Uni on parempaa ja keho rauhoittuu.

13. Survival kit, eli pikkusälää erikoistilanteisiin. Sisältää ainakin teippiä. GoreTex-paikkoja, nippusiteitä, kumilenkkejä, muutaman sulkurenkaan, linkkarin, nessupaketin, makuualustan korjaussarjan, varakengännauhat, hakaneuloja, neulaa ja lankaa.

14. Varavirtalähde. 20 000 mAh riittää noin viikon verran puhelimen lataukseen sen ollessa lentokonetilassa. Samassa pussissa on myös tarvittavat laturipiuhat sekä varapattereita otsalamppuun, makuualustan pumppuun ja radiopuhelimiin. Hankintalistalla on myös kevyt aurinkopaneeli.

15. Sytykepussi. Tulitikut, sytkäri ja tulukset vesitiiviisti pakattuna ja mukana myös ainakin kuivaa tuohta, sytytyspalloja, talipusseja ja erinomaisesti tuluksen kipinästä syttyviä tamppooneja. 

16. Ensiapupakkaus. Sisältää ainakin laastaria, rakkolaastaria, sidontatarvikkeet, särkylääkettä, Imodiumia, Precosaa, palovammageeliä, kädenlämmittimiä, kortisonia ja vedenpuhdistustabletteja. Olen ajatellut ea-pakkauksen siltä pohjalta, että jos jotain isompaa sattuu, sillä ei kenenkään henkeä voi pelastaa, mutta sen avulla pitää pystyä kuitenkin pärjäämään siihen asti, että apu saadaan paikalle. 

17. Vessapaperirulla ja intiimipyyhkeitä vesitiiviisti pakattuna. Kylpyhuone-pussin jatko-osa.

18. Otsalamppu. Petzl Tikka+ sekä varapattereita, aina rinkan päällystaskussa nopeasti saatavilla. Aina kun leiriydyn, otan ensimmäisenä otsalampun housuntaskuun, vaikka olisi vielä valoisaa.Silloin se on heti saatavilla kun tarvitsee.

19. Juomamuki, menee usein reisitaskussa mukana, jotta olen aina valmiina, jos joku vaikka tarjoaa kahvit!

20. Ruokailuvälineet. Puiset, Vaarilta saadut, joissa on sopivan pitkä varsi kun Turmat-pussien pohjaa kaapii.

21. Ruokasäkki. Sisältää myös Primus Lite -keittimen ja kaasua. Suosin Real Turmatin retkiruokia niiden painon ja ravintoarvojen takia. Pidemmillä reissuilla mukana on myös vähintään pestopurkki, nuudeleita, salamipötkö ja suklaata, suklaata ja suklaata. Ja karkkia. Valitsen ruoat mukaan aina vähän fiiliksen ja tulevien olosuhteiden mukaisesti, joskus vähemmän, joskus enemmän. Kunhan kahvia on tarpeeksi. 

22. Puukko, ulkoilijan tärkein työkalu. Minulla on Iisakki Järvenpään tekemä TANGOMARKKINAT -puukko. Se on ehkä uskottavin asia, mitä etelähelsinkiläisellä hipsterillä voi Pohjanmaalla mukanaan olla.

Sinne sujahti!

Sellaisella setillä liikkeelle. Varustelistoja tietenkin on juuri niin monenlaisia kuin on retkeilijöitäkin, eikä tämä ylläoleva ole mitenkään ainoa totuus. Mutta tämä on minun totuuteni. Olen tavannut sanoa, että hyvät varusteet ei takaa hyvää reissua, mutta huonot varmistavat huonon ja tämä lienee hyvä perusajatus, millä alkaa pakkaamaan. Varusteista ei myöskään ole mitään hyötyä, jos niitä ei osaa käyttää. Niinpä jokainen teltta ja keitin ja makuupussi kannattaa (lue: pitää) testata ennen reissuun lähtöä, niin välttyy ikäviltä yllätyksiltä matkalla. Mutta koska ylläreitä tulee aina, kannattaa muistaa, että tärkein varuste, mitä tuolla pihalla tarvitsee, on hymy. Sillä pärjää läpi aika monen tilanteen.

Hyviä retkeilyjä! 

Sitten kun on varusteet hanskassa, voi lähteä vaikka mun mukaan Kebnekaiselle retkeilemään!

Lisätiedot:













3 kommenttia:

  1. Olisko sulla Teemu timanttisia kenkävinkkejä noin kuustonnisille? Laspon Nepal Cubet polttelevat, mutta en tiedä onko niissä riittävästi lämpöä. Minnekään oikeasti isojen poikien mäille minusta ei varmaan koskaan ole, mutta noita tuollasia pienempiä vuorta muistuttavia kivikasoja olisi tarkoitus rämpiä useampiakin samalla tossuparilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Sori, huomasin tämän viestisi vasta nyt.
      Mulla oli Acolla Hanwagin Zentaurit ja ne olivat vähän rajoilla sen lämmön kanssa. Alan kallistua sille kantille, että yli viiden tonnin kannattaa suosiolla lähteä isojen kenkien maailmaan. Omalla hankintalistallani on siispä noi Laspon Olympos Monsit, eli kunnon järkäleet. Mutta nää on tosi yksilöllisiä ja noin lähtökohtaisesti uskoisin, että noilla Nepal Cubeillakin pärjää ihan hyvin tuplasukan kanssa.

      Poista
    2. No prob viivähdyksestä. Ajattelin, että viipotat vielä suksilla jossain, niin et ole ehkä kauheasti koneen äärellä. :)

      Cubeissa kiinnostaisi tuo kiva paino. Nyt talvella olin 5800 -mäillä vielä sitäkin kevyemmällä tossuparilla eikä mulla ollut tarkenemisen kanssa mitään ongelmia, mutta kelitkin kyllä suosi.

      Poista