keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Kilimanjaron ja Aconcaguan varusteistaMinulta kysytään usein varusteistani ja mitä kannan matkoillani mukana. Niinpä pureudun tänään siihen.

Aloitan jokaisen reissun varustelistan laatimisella. Käyn läpi ensin tulevan kohteen vaatimukset ja kirjaan ne ylös, jonka jälkeen siirryn omaan varustenurkkaukseeni lista kädessä katsomaan mitä puuttuu. Teen puutteista oman listansa puhelimeen ja ryhdyn haalimaan. Kirjaan ylös jokaisen pienemmänkin yksittäisen asian aina varakengännauhoista ensiapupakkauksen sisältöön, jotta mikään ei unohdu.

Tärkein varuste? Varustelista!

Ulkoiluhommissa, etenkin isompien reissujen edessä, on oltava todella iloinen siitä, että on hyvät sponsorit. Sen lisäksi, että ei tarvitse käyttää tuhansia euroja varusteiden ostamiseen, saa olla onnekas, että tukijoilta saa hyvää laatua. Minua tukevat Partioaitta ja heidän kauttaan ruotsalainen Tierra, kotimainen pipovalmistaja VAI-KØ  sekä saksalainen kenkävalmistaja Hanwag. Kaikki omissa genreissään huippulaatua. Heidän avullaan pystyn täydentämään tarpeisiini toimintavarmat tuotteet varustelistani mukaisesti. Jotkut saattavat pitää minua kamahifistelijänä, joka antaa liikaa arvoa sille, mitä minulla on mukanani suhteessa siihen, että pärjäisi sitä varmaan vähemmälläkin. Toki, en kiistä ollenkaan, etteikö tavallissa verkkareissa ja kumisaappaissa pystyisi nauttimaan ulkoilusta, mutta minun näkemykseni mukaan, jos matkaa äärimmäisiin olosuhteisiin ja paikkoihin, missä mukavuuden perusedellytykset ovat jo valmiiksi huonommat, on turha pahentaa niitä edelleen toimimattomilla varusteilla. Minulla on ollut tapana sanoa, että hyvä varusteet eivät takaa hyvää reissua, mutta huonot varmistavat huonon.

Sivuhuomautuksena todettakoon, että sponsoroidun vastuuseen kuuluu se, ettei tuolta Yrjönkadulta käy hakemassa joka päivä uutta takkia ihan vain sen takia, että voi, vaan että hakee varusteita aina vain tarpeeseen. Se on kestävän kehityksen mukaista. Killimanjaron ja Aconcaguan reissuun jouduin päivittämään oikeastaan vain yhden untuvatakin sekä sitten pienempää sälää, kuten liner-sormikkaita ja -sukkia.

Autoni takakontin hallittu kaaos. 

Alempana on varustelistani kokonaisuudessaan, mutta tässä muutama pääpiirre mukaan lähtevistä tärkeimmistä kamoista:

TAKIT JA HOUSUT

Mukaan minulla lähtee kaksi takkia. Tierran Back Up Jacket sekä down-takiksi Patagonian Down Hoodyn ultralight-versio Tämä siksi, että Tierralla ei vastaavaa ole vielä mallistossaan. Näillä pärjään läpi kaikkien olosuhteiden ja loppu säädetään kaikella, mitä takkien alla on. Usein kannan mukana myös soft shell -takkia, joka on liikkuessa paras, mutta nyt joudun karsimaan painon kanssa joten, Ace Hood jää kotiin. Lisäksi mukana on sitten ohuempi ja paksumpi Tierran fleece kerroksiksi. Untuvatakissa en koskaan liiku, vaan se on ainoastaan tauko- ja leiritakki. Ja se on yksi niistä varusteista, mitä ilman en retkeile ikinä, edes kesällä.Housuina toimivat pääasiassa Tierran Ace Pantit, jotka ovat parhaat ulkoiluhousut, joita olen jaloissani pitänyt. Ne palvelevat oikeastaan kaikissa olosuhteissa viiden plus-asteen alapuolella. Ace Pantien päälle on sitten vielä kevyet kuorihousut laitettavaksi. Lämpimämmän sään vaihtoehdoksi mukaan lähtee myös Tierran Lite Trackit, jotka lienevät käytössä melko pitkälle Kilimanjaron alarinteillä.


KERROKSET

Takkien alla on erilaisia kerroksia, joilla reagoidaan lämpötilaan pitkin matkaa. Ihoa lähimpänä minulla on aina merinovillaa niin sukissa, boksereissa, T-paidoissa, paidoissa kuin paksummissa kerrastohousuissakin. Merino lämmittää parhaiten ja on mukavin valinta ihoa vasten. Se myös kuivuu nopeasti, lämmittää märkänäkin ja merinon voi pestä tuulettamalla, koska se ei sido tuoksuja (hajuja?) ollenkaan. Minulla on koko reissulle mukaan neljä Icebreakerin T-paitaa, kaksi Mons Royalen pitkähihaista merinopaitaa, neljät ohuemmat ja kahdet paksummat sukat, kahdet Icebreakerin ja kahdet Devoldin bokserit sekä sitten Aconcaguan ylärinteitä varten Devoldin Expedition-sarjan kerrasto. Käytännössä siis yhdet bokserit, sukat ja T-paita per viikko.


KENGÄT

Kenkäpareja minulla kulkee matkassa kolmet. Ultrakevyet Niken lenkkarit toimivat sekä leirikenkinä että välipäivien käytössä, niissä astelen lentokoneeseen. Itse nousuja varten mukaan lähtee Hanwagin Lhasat, joissa vaellan Kilimanjaron kokonaisuudessaan sekä Aconcaguan lähestymisen, sekä sitten Zentaurit, joissa Acon nousut basecampista ylöspäin tehdään. Viilasin niitä laittamalla pohjallisiksi valmiiksi sisäänajetut Adidaksen vaelluspohjalliset ja tällä kombolla olen treenannut nyt kaksi kuukautta todella tyytyväisenä. 

Zentaurit Malminkartanon portaissa


NUKKUMINEN

Mukana on kaksi makuualustaa, Therm-A-Restin Neoair ja Z Lite. Ne toimivat sekä yhdessä että erikseen, jos vaikka ilmatäytteinen Neoair puhkeaisi. Siihen on tosin myös paikkaussarja mukana. En omista talvimakuupussia ollenkaan, vaan käytän Fjällrävenin kolmen vuodenajan Sarekia (kulkee kai nykyään nimellä Singi) ja siinä sisällä Sea To Summitin Thermolite Reactor Extreme -lineria. Sarekin comfort-arvo on -8 ja StS:n liner nostaa makuupussin sisälämpötilaa jopa 15:llä asteella. Tai näin se ainakin lupailee. Käytin tätä yhdistelmää läpi koko viime talven ja nukuin -20:n asteen lämpötiloissa erittäin mukavasti. Makuupussissa sisällä ollessa minulla on yleensä Devoldin kerrasto päällä ja villasukat jaloissa. Teltat tulevat paikan päältä, omaa ei siis onneksi tällä kertaa tarvitse kantaa mukaan.

Elämän pieniä luksuksia on retkityyny!


VARUSTEET
Muuta varustusta on sitten kaikenlaista hanskoista pipoihin ja buffeista lippikseen. Nk. hygieniapussissa on savetteja, käsidesi, intiimipyyhkeitä, deodorantti, hammasharja ja -tahna. Laturipussissa 16 0000 milliampeerin varavirtalähde sekä erinäisiä laturipiuhoja kelloa, puhelinta ja kameraa varten. Sekä tietenkin varapattereita. Olen pyrkinyt siihen, että kaikki käyttämäni laitteet käyttävät samoja paristoja, jolloin ei tarvitse kovin montaa eri kokoa kanniskella mukana. Survival kit -nimellä kulkevassa pussukassa on ainakin narua, ompelutarvikkeet, Gore Tex -paikkoja, jeesusteippiä, puukko, erilaisia hihnoja ja nauhoja, sekä se makuualustan paikkaussarja. Ensiapulaukku sisältää vitamiineja, Siripiriä, magnesiumia, Diamoxia, Buranaa, Panacodia, nessupaketin, Bepanthenia, Imodiumia, Precosaa vatsataudin varalle, vedenpuhdistustabletteja, aurinko- ja huulirasvaa, lämmityspusseja sekä tietenkin rakkolaastareita ja ihon paikkaustarvikkeet. 

Lääkekaapin ja beautyboxin sekoitus. Dödöä pitää aina olla.

Päällimmäisinä hanskoina palvelevat Hestran Alpine Glovet ja Moon Mittenit

Näiden päälle laukkuun pakkautuu tietenkin vielä niin sanottu hardware – kovat kamat – , eli sauvat, kypärä, jääraudat, hakku, termokset, ruokailuvälineet jne. Laukkuina matkaan lähtee Ortliebin 110-litrainen duffeli, sen sisään Ospreyn 75-litrainen Xenith ja päivärepuksi mystinen Eiger -merkkinen 35-ltrainen pikkurinkka, jonka ostin kaksi vuotta sitten Indonesiasta. Se on edelleen kaikilta ominaisuuksiltaan paras reppu, joka minulla on koskaan ollut. 

Seuraavaksi kamat siirtyvät laukkuihin ja sitten ei auta enää kuin odottaa ja laskea päiviä lähtöön. Nyt niitä on kymmenen, yli puolet siitä, kuinka paljon varustukseni yhteispaino on kiloina!

Ostin New Yorkista työlippiksen


Tässä vielä varustelistani kokonaisuudessaan:

VARUSTELISTA 
KILIMANJARO & ACONCAGUA

Dokumentit jne.
Passi + passikopio
Lentoliput, viisumit + kopiot
Matkavakuutukset
Käteistä rahaa USD 
iPad & laturi
Sanaristikkolehti + kynä
Kuulokkeet
Adapteri (hotelliin)

Laukut:
Päiväreppu 40l
Rinkka 70l 
Duffeli 110l

Vaatteet:
Farkut
Shortsit
Normisukat
Uimashortsit
Kuoritakki - Tierra Back Up Jacket
Untuvatakki - Patagonia Down jacket
Ohut fleece - Tierra
4 x merino T-paita
2 x merino pitkähihainen
Pitkähihainen paita / huppari x 2
Ohuet housut - Tierra Traveller Pants
Ohuet soft shell -housut - Tierra Light Tracker Pants
Paksut soft shell -housut: Tierra Ace Pants
Kuorihousut: Tierra Scirocco pants
4 x merino-bokserit
Merinokerrasto
4 x merino liner-sukat
2 x paksut merinosukat
2 x pipo
Balaclava
2 x merino liner-hanskat
Kevyemmät hanskat: Black Diamond
Kiipeilyhanskat: Hestra Alpine Glove
Untuvahanskat: Hestra Moon Mitten 
Lippis
Buffi

Kengät:
Ylävuorikengät - Hanwag Zentauri
Vaelluskengät - Hanwag Lhasa
Lenkkarit - Nike

Varusteet:
Makuupussi & liner
Makuualusta
Tyyny
2 x Nalgene 1l
Vesipullon lämmitin
Keitin - Primus Lite
Pikkutermospullo
Aurinkolasit
Gogglet
Aurinkorasva
Huulirasva
Otsalamppu & varapattereita
Varavirtalähde & laturit
Muki, lautanen, muovinen spork, ruokailuvälineet
Pyyhe
Survival kit, sis. Gore Tex -paikkoja, hihnoja, narua, puukko, kengännauhat, nessupaketti, makuualustan paikkaussarja, teippiä
Beautybox,sis. hammasharja, -tahna, käsidesi, saippua, savetteja, intiimipyyhkeet, hiuslenksuja
Urheilujuomajauheet
Energiapatukoita
Vessapaperi + babywipes
Ensiapupakkaus, sis. särkylääkkeet, imodium, Magnesium, lämmittimet, Diamox, rakkolaastareita, laastaria, Bepanthen, vedenpuhdistustabletteja, maitohappobakteerit, vitamiinit, antibiotit, jotain muuta, mitä?
Crampons
Sauvat, hakku
Kypärä
Gopro & laturi
Kamera, akut, laturi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti