maanantai 4. joulukuuta 2017

Upea, upea Utö 24.-26.11.2017Olen joskus uhonnut viettäväni eläkepäiväni veneillen. Hankin selaisen putputtavan, koko ajan hajoilevan puuveneen, jolla lillun pitkin saaristoa laiska Englannin bulldogi mukanani ja kerään lähinnä kylähullun mainetta, koska en puhu koskaan kellekään ja veneen kajuutasta soi aina täysillä Emperorin Anthems To The Welkin At Dusk. Suunnitelma on pohjautunut lähinnä siihen, että rakastan Suomen saaristoa. 

Meillä on lapsena ollut vene, jonka lisäksi olen nuoruudessa viettänyt paljon aikaa partiotouhuissa purjehtien. Sieltä jostain se rakkaus on tullut ja olen vakaasti sitä mieltä, että Suomen toinen luonnonihme Lapin lisäksi on saaristo ja sen uniikki tunnelma. Joku rauha tuolla pienten punaisten puutalojen ja laiturien seassa velloo ja se rauha on ehkä se, jonka perässä olen niitä eläkepäiviänikin suunnitellut. 

Marraskuu Utössa

Olen hiljalleen alkanut myöntyä siihen, että ei sen tarvitse välttämättä vene olla, missä Emperor raikaa, pieni alkeellinen mökki jossain niemessä kelpaa ihan yhtä hyvin. Se saattaa olla talvella hieman mukavampikin. Ainoa vaatimus siis on, että se sijaitsee jossain saaristossa, mieluiten mahdollisimman ulkona.

Veneillyt en ole enää vuosiin ja kesätkin menevät pääasiassa töissä vaeltaessa, joten saaristoreissut ovat viime vuosina jääneet vähemmälle. Niinpä otin ilolla vastaan mahdollisuuden lähteä Utöön marraskuun viimeisenä viikonloppuna! Ajatus oli lähteä kuvaamaan ja testaamaan vähän varusteita mahdollisimman huonoon keliin ja toiveissa oli pienimuotoinen syysmyrsky ulkosaaristoa moukaroimaan. Ihan sitä ei saatu ja kuvatkin olivat hieman suunnitelluista erilaisia, mutta mitäpä tuosta, viikonloppu Utössä palkitsi silti.


Paraisten kaupunkiin kuuluva Utö on Suomen eteläisin kunta ja löytyy Saaristomeren lounaiskulmasta. Sieltä kun lähtee länteen, seuraavana vastaan tulee Ruotsi ja jos etelään meinaa purjehtia, saa painella Latviaan asti. Matka Utöön marraskuussa taittuu Nauvon kautta, mistä yhteysalus Eivor kuljettaa harvat matkaajat reilussa neljässä tunnissa perille. Matka Helsingistä perille kestää siis käytännössä saman verran kuin jos ajelisi Rovaniemelle. Lähdimme Helsingistä puoliltapäivin ja Eivor kolahti päätöslaituriinsa iltakymmenen aikoihin. Auto jäi jo kauas Nauvoon ja matkatavarat Utön satamasta vuokramökille kulkivat maitokärryllä. 

Kuten todettu, syysmyrskyä ei saatu, vaan harmaana ja tyynenä valjennut aamu muuttui pian aurinkoiseksi upeaksi syyspäiväksi. Jos kesällä Utössa on kylänraitti pullollaan veneilijöitä ja mökkeilijötä, marraskuussa vastaan ei kävellyt ketään. Saaressa asuu vakituisesti ainoastaan parikymmentä ihmistä ja suurin osa mökeistä oli pimeänä. Entisiin armeijan tiloihin rakennetussa hotellissakin oli tähän aikaan vuodesta ainoastaan muutama majoittuja. Saariston rauha oli siis vahvasti läsnä. Lauantaina kylän ainoa kauppa oli auki ainoastaan tunnin aamupäivällä, viereinen kahvila taas tunnin verran iltapäivällä. Mitään tekemistä Utössa ei siis ole ja se siellä onkin parasta.

Eläkepäivätreeniä

Utön luotsiasema sekä sen tunnetuin maamerkki: majakka

Varustetestit kun sai hienon kelin takia unohtaa, viikonloppu meni lähinnä pitkin rantoja pyörien, (mantereelta tuotuja ruokia) syöden ja lukien. Syvä, vellova hiljaisuus kylällä ja mökissä tuntui jotenkin koko kehossa ja olen melko varma, että pulssini hidastui vähintään puoleen reissun ajaksi. Siinä mielessä viikonlopun pikavisiitti tuntui aivan liian lyhyeltä, olisin voinut jatkaa elämääni ameebana helposti vaikka viikon. Tai aloittaa sen eläkkeen saman tien. 


Ei stressaa


40 tuntia Utössä vahvisti suunnitelmani. Heti kun vain aikaa, rahaa ja mahdollisuus löytyy, aion hankkia mökin saaristosta ja parhaassa tapauksessa asettua siihen pysyvästi. Sitä ennen tyytyminen on vuokramökkeihin ja lyhyempiin visiitteihin, joita pitää ehdottomasti tehdä useammin taas vastaisuudessa, Saaristomeren off season -rauha kun on täydellistä vastapainoa kaikelle muulle kaupungissa ja vuorilla juoksemiselle. Verenpaine kiittää.


Hei Utö, nähdään pääsiäisenä!
Partioaitta | Tierra | VAI-KØ Clothing  | Oatlaws | Matkatoimisto Aventura

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti