tiistai 26. toukokuuta 2020

Älä ole idiootti!


Kansallispuistojen ja ulkoilualueiden kävijämäärät ovat olleet huikeassa kasvussa tänä keväänä koronaviruksen takia. Kun maaliskuussa ihmisiä alettiin kehottamaan etäisyyden pitämiseen ja välttelemään kontakteja, luonto on ollut monelle se paikka, minne painella tuulettumaan. Mikä on tietenkin erityisen hienoa! Kuitenkin, varsinkin Etelä-Suomen tunnetuimmilla ulkoilualueilla, esimerkiksi Nuuksiossa, on keväällä ollut jopa melkoisia ruuhkia, sekä lähtöpaikoille johtavilla teillä, että kulkijoista poluilla. Taukopaikoilla etäisyyksien pitäminen on joskus ollut jopa varsin haastavaa. 

Retkeilyn lisääntymisen negatiivinen lieveilmiö on kuitenkin ollut se, että kävijämäärien kasvaessa myös käytöshäiriöt ovat lisääntyneet. Maastoon on lähtenyt paljon ensikertalaisia ja sellaisia, jotka eivät aiemmin ole juurikaan esimerkiksi kansallispuistoissa pyörineet ja kaikille eivät yhteiset säännöt ole olleet ihan selvillä. Roskan määrä ulkoilualueella on kasvanut eksponentiaalisesti ja aika karmaiseviakin kuvia retkiltä on tullut vastaan, missä kaikki mukana kannettu roska on jätetty maastoon. Se on aina ollut mysteeri, miten jonkun asian, kuten vaikka oluttölkin, jaksaa täytenä kyllä kantaa metsään, muttei tyhjänä enää pois. Laittomia nuotioita on palanut vähän joka puolella, kun ihmiset – tahattomasti tai tahallaan – eivät ole ymmärtäneet, että tulia ei saa ihan mihin tahansa sytytellä. 

Toisaalta, kun katselin ystäväni ottamia kuvia viime sunnuntai-aamulta Helsingin Koffin puistosta, en ole juurikaan yllättynyt. Koffari oli kuin kolme vappua ja juhannus olisivat iskeneet puistoon kerralla. Aurinkoinen sää terassien yhä pysytellessä kiinni oli aiheuttanut sen, että puoli Suomea tuntui lähteneen ulos istuskelemaan. Siinäkään ei ole toki mitään vikaa, mutta siivotkaa nyt helvetti sentään omat jälkenne!  Se, että se puiston roskis on täynnä, tarkoittaa sitä, että ne roskat pitää kantaa vaikka oman kotipihan roskakatokseen, ei sitä, että ne mäkkäripussit voi jättää siihen roskiksen viereen lokkien ja rottien riepoteltaviksi, saati sitten siihen nurmikolle, missä juuri istuit.


Np. Slipknot People = Shit

Koffari siivottiin Kaupungin toimesta aamupäivällä ja tämä tullee toistumaan joka viikonloppu, jos säät jatkuvat kesäisinä, mutta Nuuksiossa ei siivoojat pyöri. Siellä ei ole edes roskiksia, kuten ei yleisesti kansallispuistoissa missään. Ulkoilualueiden huolto perustuu juuri siihen vastuuseen, että kaikki mitä sinne viedään tuodaan sieltä myös pois. Leave no trace, take only pictures, leave only footprints ja mitä näitä nyt on.

Meillä on varsin vahvat jokamiehenoikeudet, mutta esimerkiksi kansallispuistoissa ne ovat rajoitetut. Koska tämä tuntuu edelleen olevan monelle uutinen, Metsähallitus on nyt tarttunut toimeen ja aloittanut #Retkietiketti -kampanjan alleviivatakseen mikä on ok ja mikä ei. Sen voi tiivistää viiteen tärkeimpään ydinkohtaan:

1. Kunnioita luontoa. 
2. Suosi merkattuja reittejä
3. Leiriydy vain sallituille paikoille
4. Tee tulet ainoastaan sallituille paikoille
5. Älä roskaa

Aika peruskauraa, eikö? Jäljestä päätellen nämä ovat kuitenkin tuntuneet ihmisiltä vähän tässä kevään aikana unohtuneen, joten kertaus ei lienee haitaksi kenellekään. Ja Koffari-kuvien jälkeen suosittelen Retkietiketin kertausta myös kaikille kaupungin puistoihin pussikaljojen ja kertakäyttögrillien kanssa suuntaaville.

Ravintoloiden aukioloaikojen rajoittamisessa on monta ongelmaa, mutta hyvä että terassit ensi viikolla viimein aukeavat. Ehkä paine kaupunkien puistoissa sen myötä hieman laskee. Ulkoilualueilla paine sen sijaan tulee jatkumaan koko kesän yli, kun lomakausi alkaa ja monet ulkomaanmatkat on nyt siirretty kotimaan maisemiin. Se on mielestäni, edelleen, ihan tosi jees, on hienoa, että ihmiset löytävät luonnon ja aiemmin siellä vähemmän pyörineet oppivat nauttimaan omilla verorahoillaan ylläpidetyistä ulkoilualueista. Kuitenkin, olet sitten menossa terdelle, rantanurmikoille, kaverin mökille, päiväretkelle tai pidemmälle vaellukselle, muista joka paikassa se kaikista tärkein: Älä ole idiootti!


Lisää infoa Retkietiketistä, jonka täten siis julistan koskemaan myös puistokaljoittelua, löytyy osoitteesta Luontoon.fi/retkietiketti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti